Ehkä yleisimpiä puukaupan yhteydessä syntyviä haasteellisia tilanteita on se, että kannot on jääneet liian pitkäksi.

Metsänomistajan ja metsäyhtiön näkökulmasta on tärkeää, että poistettavat puut katkotaan lyhyeen kantoon. Tyvessä on paljon litroja ja usein juuri arvokasta tukkipuuta on väärin jättää kantoihin. Lisäksi pitkät kannot vaikeuttavat metsässä kulkua ja ovat silmäänkin epämiellyttävän näköisiä. Pitkien kantojen jättäminen ei ole koneyrittäjällekään hyvä käyntikortti.

Kuitenkin hakkuissa voi monestakin syystä jäädä jonkin verran pitkiä kantoja. Syitä voi olla huolimattomuus, paksu lumikerros, maaston muodot, kivikkoisuus jne. Jos pitkiä kantoja jää enemmän niin tilanne on hyvä korjata. Kannoista metsänomistajalle syntynyt taloudellinen tappio tietysti korvataan täysimääräisesti ja ainakin silloin jos hakkuualue on tien läheisyydessä on järkevää käydä samaamassa kannot moottorisahalla oikeaan mittaan. Tärkeää on, että asia hoidetaan hyvin metsänomistajan suuntaan ja metsäyhtiö ja metsäkoneyritys keskustelevat sitten asian keskenään.

Kantoasia kannattaa järjestää kuntoon mahdollisimman nopeasti hakkuun jälkeen. Turha sitä on sen enempää jauhaa on selvää, että konehommissa sattuu ja asia on korjattu niin sitten mennään vain rohkeasti kohti uusia hakkuita.

Metsälakipuhelimen kautta saat näihinkin tilanteisiin vinkkejä, jos tuntuu, että asia ei kaikkiin suuntiin etene omin voimin. Soita metsälakipuhelimeen 060095090 (3,56 euroa/min + pvm)

Palvelemme Ma-Pe 8-18 ja La 10-16